Gun ieder kind onderwijs

In Nederland zijn de scholen weer begonnen, maar op veel andere plekken in de wereld is dat niet het geval. UNICEF komt daarom in actie, want onderwijs vormt dé sleutel tot de ontwikkeling van een kind.

Op school maak je vrienden.

Ieder kind heeft recht op goed onderwijs

Helaas wijst de praktijk uit dat talloze kinderen ongeschoold opgroeien. Vóór het uitbreken van de coronapandemie gingen 258 miljoen kinderen niet naar school door conflicten, armoede en ongelijkheid. Corona heeft deze situatie verergerd: wereldwijd hebben 168 miljoen kinderen het afgelopen jaar geen fysiek onderwijs kunnen volgen, omdat hun scholen waren gesloten.

In armere landen worden kinderen die niet naar school gaan blootgesteld aan allerlei gevaren. Ze moeten bijvoorbeeld ongezond werk doen of worden het slachtoffer van mensenhandel, misbruik, uithuwelijking of (seksueel) geweld.

Op weg naar school in Niger. UNICEF geeft kinderen rugzakken gevuld met lesmaterialen.

School is zoveel meer

UNICEF wil onderwijs voor alle kinderen. Niet alleen omdat ze er wijzer van worden, maar ook omdat school zoveel meer is dan een plek waar je kunt leren lezen, schrijven en rekenen. School biedt kinderen houvast en veiligheid. Ze maken er vrienden, leren zichzelf beter kennen en worden zo gevormd voor het leven. Gun jij ieder kind onderwijs? Doneer dan nu! Met je gift zorg je er bijvoorbeeld voor dat:

  • kinderen rugzakken gevuld met lesmaterialen krijgen
  • onderwijzers lessen van goede kwaliteit kunnen geven
  • kinderen goed onderwijs op afstand kunnen volgen als scholen dicht zijn (bijvoorbeeld via tablets of radio’s op zonne-energie)

Gun ieder kind onderwijs

geef nu

Daniel uit Kameroen vond het maar niks dat zijn school vanwege corona een paar maanden dicht was.

Daniel is blij dat hij weer naar school kan

Thuis leren is niet zijn ding, weet Daniel (9) inmiddels. Zijn school in Maroua, een dorp in het uiterste noorden van Kameroen, moest vanwege corona een paar maanden dicht en dat beviel hem maar matig. “Ik verveelde me en miste mijn vrienden. En ik besefte dat ik school heel leuk vind. Wiskunde is mijn leukste vak. En later wil ik politieagent worden.”

Rahima uit Niger krijgt onderwijs van betere kwaliteit.

Rahima krijgt beter onderwijs

Rahima (7) boft maar. Ze krijgt op een basisschool in Niamey, de hoofdstad van Niger, les van haar moeder. “Al mijn vijf kinderen gaan naar school,” zegt Rahima's moeder. “Onderwijs is belangrijk voor ieder kind, dus ook voor meisjes.” De overheid van Niger heeft samen met UNICEF de kwaliteit van het onderwijs onderzocht. Om het niveau op te krikken, worden de leerprestaties van kinderen als Rahima nu voortdurend gemonitord.

Soi Nita kan in de jungle van Peru via speakers zijn lessen volgen.

Speakers in de jungle voor Soi Nita

Toen de scholen in Peru afgelopen maart sloten om het aantal coronabesmettingen te laten dalen, bood de overheid lessen aan via radio, tv en internet. Alleen hadden kinderen in het Amazone-gebied daar weinig aan, omdat in de jungle elektriciteit en internetverbindingen schaars zijn. Daarom heeft UNICEF in het district Masisea scholen voorzien van speakers. De 14-jarige Soi Nita hoort bij de kinderen die nu op afstand hun lessen kunnen volgen.

Gun ieder kind onderwijs

geef nu