word vrijwilliger

Wil jij het verschil maken voor kinderen? Dan zijn wij op zoek naar jou! En wij niet alleen, want wereldwijd hopen kinderen op jouw steun. Wij leggen je uit waarom én hoe jij het verschil maakt.

Teveel kinderen wereldwijd groeien op in slechte omstandigheden. Ze leven in armoede, gaan niet naar school, zijn ondervoed of hebben geen toegang tot basiszorg. UNICEF vindt dat ieder kind de kans verdient om groots te worden en het recht heeft om veilig en gezond op te groeien.  

Ben jij er klaar voor om je steentje als vrijwilliger bij te dragen? Hoe groot of klein ook? Wij kunnen niet wachten om samen met jou het land in te gaan!

Welk vrijwilligerswerk past bij jou? 

Wil je graag vrijwilliger worden, maar zit er op dit moment niet iets tussen wat bij jou past? Geen zorgen. Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hun eigen talenten willen inzetten. Laat ons weten hoe jij graag je steentje bij wil dragen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Zonder vrijwilligers geen UNICEF.

Vrijwilligers waren bij de oprichting van UNICEF Nederland al belangrijk, nu organiseren zij nog steeds de tofste activiteiten voor volwassenen en mét kinderen. Vrijwilligers brengen kinderrechten onder de aandacht, maken mensen warm voor het werk van UNICEF en werven fondsen. Allemaal onder het motto: Een betere wereld voor de kinderen van nu en de toekomst van ons allemaal!

Hoeveel tijd kost vrijwilligerswerk?

Dat bepaal je zelf en hangt af van de rol die je gaat vervullen. Je kunt beslissen of je af en toe of regelmatig iets wilt doen voor UNICEF. Sommige functies lenen zich prima voor eenmalige inzet (helpen bij evenementen bijvoorbeeld), andere vragen om regelmatiger betrokkenheid (zoals voorlichting geven op scholen). Om goed samen te kunnen werken, verwachten we wel dat je gemaakte afspraken nakomt.

Wat krijg je ervoor terug?
  • Voldoening en inspirerende, zinvolle en vooral leuke ervaringen.
  • Je hoort bij een wereldwijd netwerk dat kinderen en hun rechten beschermt. 
  • Volop mogelijkheden om eigen initiatieven te ontwikkelen. 
  • Waardevolle nieuwe contacten en ervaringen; soms maak je zelfs vrienden voor het leven. 
  • Gratis trainingen en interessante bijeenkomsten bij UNICEF. 
  • Goede ondersteuning in materialen en tips op het besloten deel voor vrijwilligers (Mijn UNICEF). 
  • Een mooie toevoeging op je CV.
Kun je ook vrijwilliger worden als je nog geen 18 bent?

Jazeker.  Vanaf 16 jaar ben je welkom als vrijwilliger, bijvoorbeeld als lid van een Studenten- of Regioteam, mits je ouders/verzorgers hiermee akkoord gaan. 
Elk jaar zoeken we ook nieuwe leden voor het UNICEF-jongerenpanel. Deze vijftien jongeren praten, denken én beslissen mee over de acties van UNICEF in Nederland en hebben ook eigen projecten. Ieder jaar zoeken wij weer jongeren die het leuk vinden om een bijdrage te leveren. 

Kijk hier voor meer informatie over het jongerenpanel

Ben ik verzekerd tijdens mijn vrijwilligerswerk?

Als vrijwilliger zet je je onbezoldigd in voor UNICEF. En hoewel we allemaal ons uiterste best doen om de activiteiten en werkzaamheden zo prettig en plezierig mogelijk te laten verlopen, kan er wel eens iets mis gaan. Vrijwilligers zijn tijdens het werk als vrijwilliger via de eigen gemeente verzekerd. UNICEF heeft aanvullend op de gemeentelijke regelingen een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering voor vrijwilligers.

Kan ik voor UNICEF in het buitenland werken?

UNICEF Nederland zendt geen personeel of vrijwilligers uit naar het buitenland. Vacatures daar worden bij voorkeur vervuld door de lokale bevolking. Eventuele uitzending gaat via het UNICEF-hoofdkantoor in New York. Op de website van UNICEF internationaal vind je meer informatie over internationale vacatures.

1.600+

vrijwilligers zijn actief

18

studententeams dragen bij

97

teams in Nederland

Samen voor kinderen wereldwijd

Aanmelden als vrijwilliger