ambassadeurs

Ambassadeurs

Delen, doen, inspireren en activeren. De ambassadeurs van UNICEF zetten zich belangeloos en vol overgave in om met hun talent, enorme bereik en bekendheid aandacht te vragen voor kinderen wereldwijd. 

Waarom werkt UNICEF met ambassadeurs? Onze betrokken ambassadeurs brengen de uitdagingen van kinderen wereldwijd onder de aandacht. Ze verdiepen zich in de veelzijdige problemen waar kinderen mee te maken hebben én het werk dat UNICEF doet. Ze zetten hun talenten op verschillende manieren in, van concerten en televisieprogramma’s tot sportevenementen, om zoveel mogelijk mensen te bereiken en ze op de hoogte te brengen van wat er speelt in de wereld. Zo zorgen we er samen met de rest van Nederland voor dat ieder kind wereldwijd de kans heeft om groots te worden.

Paul van Vliet met microfoon

Wat gaan we hem missen

Paul van Vliet (1935 – 2023)

Cabaretier Paul van Vliet was sinds 1992 ambassadeur van UNICEF Nederland. “Audrey Hepburn vroeg me of ik ambassadeur van UNICEF Nederland wilde worden en daarover heb ik hooguit twee minuten nagedacht voordat ik 'ja' zei." Gepassioneerd, oprecht en bevlogen. Paul heeft zich jarenlang met heel zijn hart en al zijn talenten ingezet voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. Hij maakte echt contact met ze. Paul heeft ons geraakt met zijn prachtige woorden en zijn bijzondere vermogen om tot kinderen door te dringen. Tot het laatste moment was hij bezig met zijn missie voor UNICEF: de wereld een beetje mooier maken voor kinderen, voor nu én morgen.

“Als wij er niet voor zorgen dat de toekomst is geborgen voor de kinderen van morgen, wie dan wel?”

Paul van Vliet
Guus in Zuid-Afrika

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis is sinds 2018 ambassadeur van UNICEF Nederland en zet zich nu al meerdere jaren 'Groots' in voor het beschermen van kinderrechten. Deze vader van vier kinderen vestigt de aandacht op kwetsbare kinderen in Nederland en daarbuiten. ‘Ik heb UNICEF in mijn hart gegrift. Het maakt me trots. Trots op UNICEF, trots om ambassadeur te zijn!’  

‘Ik heb UNICEF in mijn hart gegrift. Het maakt me trots. Trots op UNICEF, trots om ambassadeur te zijn!’ 

Trijntje tijdens een optreden

Trijntje Oosterhuis

Zangeres Trijntje Oosterhuis vraagt  graag aandacht voor kinderen en het werk van UNICEF tijdens haar concerten en in de media. In 2018 bracht zij het nummer “Ken je mij” uit in het kader van 4 en 5 mei. De opbrengst werd gedoneerd aan goede doelen, waaronder UNICEF.

“Ik denk dat je met kleine dingen al heel veel kunt bereiken. Ik zou het een gemiste kans vinden om dit niet te doen, als mens, en als artiest”

Trijntje Oosterhuis
Monique tijdens een kookles

Monique van de Ven

Actrice Monique van de Ven gunt alle kinderen van de wereld net zo’n liefdevolle jeugd als zij zelf heeft gehad. Daarom is ze sinds 1996 een gepassioneerd ambassadeur van UNICEF Nederland. 

"Denk aan al die moeders die hun kinderen verliezen; aan honger, aan ziekten door onhygiënische toestanden die vaak met eenvoudige medicatie zijn te genezen. In de armere landen zie ik dat de UNICEF-programma's werken."

Wereldwijs met Klaas

Klaas van Kruistum

Presentator Klaas van Kruistum zet zich met dezelfde energie in voor kinderen als dat hij zijn programma's presenteert. Hij is sinds 2016 UNICEF-ambassadeur. Presentaties geven, het schrijven van artikelen, het optuigen van een actieweek voor UNICEF of gastdocent zijn bij de Grootste Kinderrechtenles: je kunt het zo gek niet bedenken of Klaas doet het. 

“Het is geweldig dat ik me op deze manier in mag zetten voor kwetsbare kinderen”

Klaas van Kruistum
Claudia in Tsjaad

Claudia de Breij

Sinds 2012 is Claudia de Breij ambassadeur van UNICEF. Met een nuchtere en kritische blik is zij overtuigd van de noodzaak van het werk van UNICEF. Ze vraagt daar op verschillende manieren aandacht voor. Zo werkte ze al mee aan verschillende tv-programma's voor UNICEF. Onlangs bezocht ze nog een asielzoekerscentrum om de problemen hier voor het voetlicht te brengen. 

Jörgen Raymann

Jörgen Raymann

Als geen ander weet Jörgen mensen te enthousiasmeren voor UNICEF. Tijdens bijeenkomsten voor jongeren, bedrijven, vrijwilligers of fondsenwervers hangen zijn toehoorders aan zijn lippen. Ook presenteert hij regelmatig events waar UNICEF een rol heeft.

Nicolette van Dam

Nicolette van Dam

Presentatrice, actrice en social media influencer Nicolette van Dam is sinds 2010 betrokken bij het werk van UNICEF. 

"Het lot van kinderen raakt mij. Zij moeten zich nog vormen in het leven en dat moeten ze kunnen doen in goede gezondheid en in vrijheid. Als ik hieraan ook maar het kleinste steentje kan bijdragen, op welke manier dan ook, dan doe ik dat met heel mijn hart en met alle liefde."

Ranomi met kinderen

Ranomi Kromowidjojo

Ranomi is sinds 2013 bevlogen UNICEF-ambassadeur. Voorafgaand aan de Olympische Spelen in Brazilië zag ze hoe UNICEF daar het verschil maakte in kinderlevens. Vervolgens heeft zij als ambassadeur aandacht gevraagd voor de situatie van kinderen daar. "Ik vind het mooi te zien dat sport en spel door UNICEF worden gebruikt om kinderen te helpen. Ik denk dat sport ontzettend veel betekent voor hen." 

“Ik vind het mooi te zien dat sport en spel door UNICEF worden gebruikt om kinderen te helpen. Ik denk dat sport ontzettend veel betekent voor hen”

Ranomi Kromowidjojo
Edwin in Jamaica

Edwin Evers

Radiopresentator en muzikant Edwin spreekt met liefde diverse films en tv-spots in voor UNICEF. Daarnaast vraagt hij met regelmaat aandacht voor het werk van UNICEF in zijn radioprogramma. "Het werk van UNICEF spreekt me enorm aan. UNICEF zet zich in voor de rechten van kinderen wereldwijd. Er is nog veel onrecht in de wereld."

Sipke-Jan tijdens een presentatie

Sipke Jan Bousema

Presentator Sipke Jan Bousema houdt ervan om bruggen te slaan, zowel met kinderen als met volwassenen. Hij spreekt op evenementen of tijdens inspiratiesessies over UNICEF en presenteert regelmatig een evenement.

Wat hem drijft als ambassadeur: “Ik wil dat alle kinderen kunnen meedoen aan het leven, dat niemand buiten de boot valt."

“Ik wil dat alle kinderen kunnen meedoen aan het leven, dat niemand buiten de boot valt”

Sipke Jan Bousema
Renate met kinderen

Renate Gerschtanowitz

"Waarom krijg ik een uitnodiging van het consultatiebureau om mijn kindjes te laten inenten? En waarom zou een moeder in Afrika dat niet mogen krijgen?"

Dat onrecht bestrijden is een van de redenen waarom Renate zich al jaren onvermoeibaar inzet voor UNICEF. Door aan tv-programma's voor UNICEF deel te nemen bijvoorbeeld of aan evenementen.