Het programma bestaat uit onder meer deze onderdelen:
Psychosociale zorg
Kinderen die het risico lopen om terecht te komen in een situatie van kinderarbeid krijgen psychosociale hulp en worden doorverwezen naar sociaal werkers. Ook ouders worden meegenomen: zij krijgen bewustwordingssessies over kinderarbeid.
Financiële ondersteuning
Omdat armoede een belangrijke oorzaak is van kinderarbeid, ondersteunde UNICEF in 2021 enkele honderden gezinnen, waarbinnen het risico op kinderarbeid aanwezig is, met een financiële ondersteuning.
Training en toolkit voor hulpverleners
UNICEF heeft een speciale toolkit ontworpen voor hulpverleners in Turkije over het omgaan met situaties van kinderarbeid. Bijna 500 hulpverleners leerden in trainingssessies over het herkennen van situaties van kinderarbeid, en wat je kunt doen om het tegen te gaan. In 2022 willen we nog meer mensen laten kennismaken met deze toolkit door 100 mensen te trainen in het geven van trainingen die zij op hun beurt weer geven aan ten minste 1000 medewerkers van organisaties en het bedrijfsleven.
Jongerenparticipatie
In 2021 organiseerde UNICEF samen met het Turkse ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken een Jongerenconsultatie over kinderarbeid. Maar liefst 50 kinderen en jongeren tussen de 14 en 24 jaar deelden hun ideeën over hoe kinderarbeid in het land kon worden uitgebannen.
We hopen ook in 2022 weer zo’n consultatiemoment te kunnen organiseren om de input van kinderen en jongeren mee te nemen over het tegengaan van kinderarbeid.