Tegengaan van kinderarbeid

Turkije

Veel Turkse kinderen en Syrische vluchtelingen die in Turkije wonen, leven in armoede. In plaats van hun kind naar school te sturen, zien veel gezinnen geen andere mogelijkheid dan hun kind te laten werken. UNICEF Nederland ondersteunt van 2021 tot en met 2023 een programma om dit tegen te gaan.

Turkije meisje kinderarbeid

Het programma bestaat uit onder meer deze onderdelen:  

Psychosociale zorg  

Kinderen die het risico lopen om terecht te komen in een situatie van kinderarbeid krijgen psychosociale hulp en worden doorverwezen naar sociaal werkers. Ook ouders worden meegenomen: zij krijgen bewustwordingssessies over kinderarbeid. 

Financiële ondersteuning

Omdat armoede een belangrijke oorzaak is van kinderarbeid, ondersteunde UNICEF in 2021 enkele honderden gezinnen, waarbinnen het risico op kinderarbeid aanwezig is, met een financiële ondersteuning. 

Training en toolkit voor hulpverleners  

UNICEF heeft een speciale toolkit ontworpen voor hulpverleners in Turkije over het omgaan met situaties van kinderarbeid. Bijna 500 hulpverleners leerden in trainingssessies over het herkennen van situaties van kinderarbeid, en wat je kunt doen om het tegen te gaan. In 2022 willen we nog meer mensen laten kennismaken met deze toolkit door 100 mensen te trainen in het geven van trainingen die zij op hun beurt weer geven aan ten minste 1000 medewerkers van organisaties en het bedrijfsleven.

Jongerenparticipatie

In 2021 organiseerde UNICEF samen met het Turkse ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken een Jongerenconsultatie over kinderarbeid. Maar liefst 50 kinderen en jongeren tussen de 14 en 24 jaar deelden hun ideeën over hoe kinderarbeid in het land kon worden uitgebannen. 

We hopen ook in 2022 weer zo’n consultatiemoment te kunnen organiseren om de input van kinderen en jongeren mee te nemen over het tegengaan van kinderarbeid. 

Dit meisje werkt lange dagen op de plantage

Dit meisje werkt lange dagen op de plantage

Dit meisje werkt lange dagen op de plantage

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu