lachende meisjes in Griekenland in 1946 lachende meisjes in Griekenland in 1946

Historie

UNICEF zet zich al meer dan 75 jaar in om de rechten van kinderen wereldwijd te beschermen. We werken onvermoeibaar zodat kinderen zich kunnen ontwikkelen en hun volle potentieel kunnen bereiken. We staan aan de frontlinies van humanitaire crises, maar werken ook hard aan verandering voor kinderen op de lange termijn. Wij zijn er al meer dan 75 jaar voor alle kinderen, overal. 

54 miljoen

54 miljoen

minder kinderen ondervoed dan 20 jaar geleden

50%

50%

minder kindersterfte sinds 1990

124 miljoen

124 miljoen

meer kinderen gaan naar school t.o.v. 1998

In 1998 volgden 380 miljoen kinderen geen onderwijs. Inmiddels is dat aantal gedaald naar 256 miljoen kinderen. Aan dit resultaat heeft UNICEF een belangrijke bijdrage geleverd.

Het begin

Na de verwoestende Tweede Wereldoorlog wordt de toekomst van veel kinderen bedreigd. Voor deze kinderen werd het United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF) in 1946 in het leven geroepen. Onze opdracht was duidelijk: kinderen en jongeren helpen van wie de toekomst op het spel staat. UNICEF moet er voor ieder kind zijn, ongeacht de rol die hun land speelde tijdens de oorlog. 

grote groep kinderen in griekenland krijgen eten

Griekenland 1946: Lachende meisjes in Patras krijgen een maaltijd.

Griekenland 1946: Lachende meisjes in Patras krijgen een maaltijd.

Door de jaren heen

UNICEF bestaat al meer dan 75 jaar. Door de jaren is onze organisatie gegroeid in kennis en in omvang. Met onze expertise en ons grote netwerk bereiken we kinderen over de hele wereld. Ontdek hier hoe UNICEF zich door de tijd heen heeft ontwikkeld.

1946-1979: Herrezen uit de as van de oorlog

In de eerste jaren na de oorlog is UNICEF er vooral voor kinderen in Europa. Terwijl Europa langzaam weer opkrabbelt uit de ravages van de oorlog wordt duidelijk dat er nog veel kan worden bereikt. Vooral voor kinderen buiten Europa. UNICEF blijft daarom bestaan. Gaandeweg doet UNICEF steeds meer op steeds meer plekken. We zijn er niet meer alleen voor kinderen in noodsituaties, maar zetten in deze jaren ook de eerste stappen om structureel te werken aan de toekomst voor kinderen.

Bekijk hier het foto-essay over UNICEF tussen 1946 en 1979.

1980-1988: Meebewegen met de tijd

In de jaren tachtig wordt het werk van UNICEF steeds meer gedreven door data en gegevens. Meten is weten. Door gebruik te maken van diepgravende onderzoeken wordt ons werk steeds professioneler. Deze aanpak helpt UNICEF om nog doelgerichter te werken en zo meer impact te maken voor kinderen.

Bekijk hier het foto-essay over UNICEF tussen 1980 en 1989.

1989-2005: De wereld verenigen

1989 gaat de geschiedenisboeken in als een kanteljaar. Het is ook een belangrijk keerpunt voor de rechten van het kind. In 1989 verenigt de wereld zich met het Kinderrechtenverdrag van de VN. Dit is tot op de dag van vandaag het meest onderschreven mensenrechtenverdrag ter wereld. 159 landen beloven samen op te komen voor de rechten van kinderen. Als kinderrechtenorganisatie van de VN speelt UNICEF hierbij een belangrijke rol. 

Bekijk hier het foto-essay over UNICEF tussen 1989 en 2005. 

2006-nu: De leidende rol

Een tijd waarin de wereld wordt geteisterd door allerlei crises. Door oorlogen en conflicten worden miljoenen kinderen gedwongen om huis en haard te verlaten. Ook vormen natuurrampen, pandemieën en klimaatverandering een grote bedreiging voor de toekomst van miljoenen kinderen. In de reactie op deze ingrijpende rampen speelt UNICEF een leidende rol. 

Bekijk hier het foto-essay over UNICEF tussen 2006 en nu.

Audrey Hepburn en UNICEF

Na de Tweede Wereldoorlog waren honderdduizenden kinderen in Europa er heel slecht aan toe. Audrey Hepburn was één van hen. Ze vertelt hoe UNICEF een grote impact had op haar leven.

“Ik weet wat UNICEF voor kinderen betekent, omdat ik na de Tweede Wereldoorlog zelf hulp heb gekregen”

Audrey Hepburn (1929-1993), actrice en Goodwill Ambassadeur van UNICEF