meisje

Van plastic tot schoolgebouw in Ivoorkust

Ivoorkust heeft een enorm afvalprobleem. Tegelijkertijd gaan in het West-Afrikaanse land 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. 'Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst´ is een project waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen. 

26 miljoen

26 miljoen

inwoners in Ivoorkust

13 miljoen

13 miljoen

kinderen onder de 18 jaar in Ivoorkust

1,6 miljoen

1,6 miljoen

kinderen en jongeren gaan nog altijd niet naar school

Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst

De stad Abidjan produceert elke dag 288.000 kilo plastic. Hiervan wordt slechts vijf procent verkocht voor recycling, vooral door vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan in Ivoorkust 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Het plasticrecycling-programma `Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst´ biedt hoop voor de toekomst van kinderen, jongeren en vrouwen in Ivoorkust. 

UNICEF traint moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Bij onze recyclingfabriek wordt plastic afval bij de vrouwen opgekocht voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die we gebruiken voor de bouw van nieuwe klaslokalen.
 

Dit hebben we bereikt 

Met hulp van donoren heeft UNICEF sinds 2020 de volgende resultaten kunnen behalen: 

  • 14.200 kinderen kunnen naar school.
  • 284 klaslokalen gebouwd met gerecyclede plastic bouwstenen.
  • 2000 ton afval gerecycled met de inzet van vrouwen. 
jongen laat zijn klaslokaal zien

Ange Emmanuel (10) woont in Sangouine, een stad in het westen van Ivoorkust. Over zijn klaslokaal is hij duidelijk. “Voorheen was er veel stof in de klas en het schoolbord was grijs. We konden nauwelijks lezen wat erop stond. Nu, met de nieuwe klaslokalen, is alles zo schoon. We hebben een mooi groot schoolbord en er is zelfs elektriciteit en licht! Het voelt nu heel comfortabel en ik kom graag naar school.” Hij is blij met zijn nieuwe klaslokaal, gebouwd van gerecyclede plastic bouwstenen.