Onderzoek familierelaties, huiselijk geweld en kindermishandeling in Caribisch Nederland

9 oktober 2024

read the English version

Wat is de houding van inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES) ten aanzien van familierelaties, en in het bijzonder het gebruik van geweld in opvoeding of in familie- en partnerrelaties? Dit is als nulmeting onderzocht door UNICEF Nederland, Universiteit Leiden en Universiteit van Curaçao. De resultaten van het onderzoek zijn per eiland beschikbaar, met specifieke aanbevelingen om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen. 

Meisje met vlechten uit Saba

De aanleiding van het onderzoek is de situatieanalyse van UNICEF op de BES in 2019 Hieruit bleek dat er behoefte was aan informatie over kinderen, gezinnen en de veiligheid van kinderen binnen die gezinnen. Met dit onderzoek krijgen de eilanden in antwoord hierop wetenschappelijk gefundeerde data en aanbevelingen waarmee beleid gericht kan worden aangescherpt. Na vijf jaar wordt het onderzoek herhaald en moet inzichtelijk worden of het gevoerde beleid leidt tot de gewenste verandering. 

Kracht en uitdagingen gezinnen

Naast huiselijk geweld en kindermishandeling zijn inwoners in Caribisch Nederland bevraagd over wat zij waardevol vinden in familierelaties en waar ze de kracht en uitdagingen voor gezinnen zien. Hierbij is ook gekeken naar intergenerationele relaties in gezinnen, zoals de ouder-kindrelatie, partnerrelaties en de relatie tussen ouders en grootouders. Dit omdat in de context van de Caribische gemeenschap vaak meerdere generaties betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen.  

Andere aspecten die zijn meegenomen in het onderzoek zijn de financiële uitdagingen van gezinnen, gendergelijkheid, migratie, sociaal maatschappelijke veranderingen en toegang tot hulpverlening. 

Conclusies en aanbevelingen

In het algemeen zijn de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek dat: 

  • Er sterke familierelaties zijn. Dit wordt gezien als een grote kracht binnen de gemeenschappen. Het advies is hen te betrekken bij het vinden van oplossingen, omdat deze sterke relaties een belangrijke basis vormen. 
  • Veel gezinnen financiële uitdagingen ervaren, die een directe invloed hebben op familierelaties en het welzijn van kinderen. Het team adviseert om in te zetten op financiële educatie en hoe financiën de familiedynamiek beïnvloeden. 
  • Er een groeiend bewustzijn is dat geweld geen plek heeft in familierelaties. Dit is echter nog niet volledig geaccepteerd. Er is behoefte aan beleid dat ouders ondersteunt in geweldloze opvoedingsmethoden. 
  • Op gendergelijkheid adviseert het team dat moeders erkend worden in hun grote rol in de opvoeding en meer aandacht voor de rol van vaders. Het team adviseert om stereotypes rond jongens- en meisjesopvoeding te doorbreken en te zorgen dat beide ouders een gelijkwaardige rol hebben. 
  • Door migratie en andere ontwikkelingen is de samenleving op de eilanden aan het veranderen. Sommige bewoners hebben hier moeite mee, wat de samenhang binnen gemeenschappen kan beïnvloeden. Dit verdient aandacht bij het formuleren van beleid. 
  • Er veel hulpverlening beschikbaar is, maar dat er nog uitdagingen zijn, zoals de toegankelijkheid van diensten en de vertrouwelijkheid ervan. Het is belangrijk om deze diensten beter toegankelijk en effectiever te maken. 

Rapporten per eiland en samenvatting

Download hier het rapport van Bonaire in het Nederlands, Engels en Papiaments

Het rapport van Sint Eustatius in het Nederlands en Engels

Het rapport van Saba in het Nederlands en Engels

De samenvatting van alle drie de eilanden in het Nederlands, Engels en Papiaments

Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Zorg en Jeugd Caribisch Nederland uitgevoerd. Het onderzoek sluit aan op het programma ‘Kinderen in hun kracht. Kinderrechten in Caribisch Nederland’ van UNICEF Nederland in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Openbare Lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.