100 dagen kabinet: te weinig ambitie voor kinderrechten

10 oktober 2024 - Sacha Bökkerink

Het kabinet Schoof zit vandaag precies 100 dagen. UNICEF Nederland ziet nog te weinig ambitie voor kinderen bij het nieuwe kabinet. In de Troonrede verwees de Koning geen één keer naar de opgroeiende jeugd in Nederland en ook de plannen in de Miljoenennota zijn voor kinderen nog te bescheiden.  

Vier vrolijke kinderen

Meer ambitie is nodig, want veilig en kansrijk opgroeien is niet vanzelfsprekend voor alle kinderen in ons Koninkrijk. Het kabinet moet dus flink aan de slag de komende periode. Wat hopen wij in de volgende 100 dagen terug te zien?

1. Tijd voor echte ambitie op het gebied van kinderarmoede

De ambitie om het aantal kinderen in armoede niet te laten groeien, is veel te laag. Daarmee accepteert het kabinet dat 150.000 kinderen opgroeien in armoede. In de volgende 100 dagen hopen we dat het kabinet deze ambitie flink opschroeft en met plannen komt om armoede onder alle kinderen aan te pakken.  

2. Kinderen voorop in de jeugdzorg

Te veel kinderen in de jeugdzorg worden te laat of niet goed geholpen. Bij het zoeken naar oplossingen, sneeuwt de positie van het kind onder ten opzichte van andere belangen. Het kabinet is bij uitstek aangewezen om te zorgen dat de belangen en rechten van kinderen in de jeugdzorg en jeugdbescherming voorop staan. En dat kinderen worden gehoord én betrokken bij beslissingen die grote impact hebben op hun leven.  

3. Een warm pleidooi voor online kinderrechten

De online omgeving biedt veel kansen voor kinderen, maar ook risico's. Wij gaan ervan uit dat het kabinet de komende 100 dagen aan de slag gaat met het beter beschermen van kinderen online. Daarvoor vragen we het kabinet om in Europees verband een warm pleidooi te houden voor het stellen van kaders voor online aanbieders. 

4. Een echt plan om de situatie van kinderen op de vlucht te verbeteren

Het gaat niet goed met kinderen in de asielopvang en het is de hoogste tijd dat het kabinet daarmee aan de slag gaat. In de afgelopen 100 dagen is het veel over de asielopvang gegaan, maar de situatie van kinderen blijft zorgwekkend.  

5. Kinderen centraal in klimaatbeleid

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Toch staan zij lang niet altijd centraal in het beleid. Daarom roepen we de minister van Klimaat en Groene Groei op de komende periode met plannen te komen waarin de extra kwetsbare positie van kinderen centraal staat.

6. Kinderen in Caribisch Nederland tellen evenveel mee

We zijn verheugd dat er door dit kabinet werk wordt gemaakt van het creëren van een gelijkwaardige positie van het Caribisch deel van het Koninkrijk. Wel hopen we dat er in de volgende 100 dagen specifieke aandacht en middelen naar kinderen, en in het bijzonder kinderbescherming, op de eilanden gaat.  

7. Terugdraaien bezuinigingen op ontwikkelingshulp 

De voorgestelde bezuinigingen op ontwikkelingshulp zijn zorgelijk en zullen grote nadelige gevolgen hebben voor kinderen wereldwijd. Dit betekent dat de meest kwetsbare kinderen in noodsituaties minder of geen hulp meer zullen krijgen. Wij roepen het kabinet op om deze bezuinigingen de komende periode terug te draaien.  

In de aanpak van al deze onderwerpen, die kinderen direct raken, ziet UNICEF Nederland tot nu toe onvoldoende reflectie op de simpele vraag: wat heeft het kind nodig? Wereldwijd maakt UNICEF dagelijks beslissingen in het belang van het kind, samen kunnen we dit ook doen voor de 3,3 miljoen kinderen in ons Koninkrijk. 

Ik reken daarvoor op het kabinet de komende 100 dagen en in de toekomst.

Sacha Bökkerink

Hoofd Pleitbezorging en Programma's