Participatie van kinderen versterkt effectiviteit van plannen nieuwe kabinet

19 juli 2024

Betekenisvolle jeugdparticipatie is essentieel voor goed beleid. Bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord is het van belang dat participatie van kinderen structureel verankerd wordt, zegt UNICEF samen met het Kinderrechtencollectief. Dit is niet alleen belangrijk voor kinderen die nu opgroeien, maar ook essentieel voor hun toekomst.

Jongerenparticipatie met sticky notes

De komende weken werkt het nieuwe kabinet de plannen van het hoofdlijnenakkoord verder uit. Daarmee heeft het kabinet de eervolle taak om de belangen en rechten van kinderen te borgen, waaronder participatie. Jeugdparticipatie is niet alleen essentieel voor goed beleid, maar ook een recht dat verankerd is in het VN-Kinderrechtenverdrag. Voor een toekomstvisie die echt werkt, is het belangrijk dat het kabinet de ideeën van kinderen en jongeren serieus neemt en jeugdparticipatie structureel verankert in het regeringsbeleid.

Kinderen en jongeren volwaardige burgers

In een tijd waarin de kloof tussen overheid en burgers groeit, is het van cruciaal belang om kinderen en jongeren als volwaardige burgers te betrekken. Participatie van kinderen en jongeren verrijkt én versterkt het regeringsbeleid. Het kabinet kan profiteren van het unieke perspectief en de ideeën van kinderen en jongeren over nationale vraagstukken. Bovendien toont onderzoek van de internationale OECD (2023) aan dat het betrekken van kinderen en jongeren in besluitvormingsprocessen leidt tot een grotere waardering voor de democratie en een verhoogd vertrouwen in de overheid.

Grondbeginsel Kinderrechtenverdrag

Kinderen en jongeren hebben op basis van het VN-Kinderrechtenverdrag het recht om gehoord te worden en hun mening te geven over alle zaken die hen aangaan. Dit is één van de vier grondbeginselen van het VN-Kinderrechtenverdrag. Betekenisvolle en inclusieve participatie van kinderen en jongeren op nationaal niveau is extra belangrijk omdat jongeren onder de 18 jaar geen stemrecht hebben en dus formeel niet worden vertegenwoordigd in ons politieke stelsel.

Participatie op politieke agenda

De in de Tweede Kamer aangenomen motie van Kamerleden Drost en Sneller riep politieke partijen expliciet op om jongeren een plek te geven aan de formatietafel. Informateur Kim Putters heeft in zijn eindverslag in maart geadviseerd om uitvoering aan deze motie te geven. Hier is tot nu toe geen gehoor aan gegeven en dat is een gemiste kans.

De komende periode worden beslissingen genomen die de toekomst van kinderen en jongeren bepalen. Dat maakt dat het van groot belang is dat jeugdparticipatie hoog op de politieke agenda staat.

Aan het nieuwe kabinet de oproep: denk aan de belangen van kinderen en jongeren. Geef betekenisvolle jeugdparticipatie een plek in het regeerprogramma en borg dit structureel bij de verschillende ministerposten. Dit is niet alleen belangrijk voor de kinderen en jongeren van nu, maar ook essentieel voor de toekomst van de democratie in Nederland.

Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland
Marc Dullaert, voorzitter Kinderrechtencollectief

Namens 12 andere kinderorganisaties