Giro555: niet genoeg hulpgoederen om mensen winter door te helpen

11 oktober 2024

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 maken zich grote zorgen nu de winter voor de deur staat in het Midden-Oosten. Er zijn nu nog niet genoeg hulpgoederen om die maanden door te komen. Honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza en Syrië zijn gevlucht en wonen in slechte tenten, in scholen, moskeeën of zelfs op straat. Dit zijn levensgevaarlijke omstandigheden. Er is nu meer hulp nodig om levens te redden.

© UNICEF/UNI514360/El Baba

Levering van producten voor de winter in Rafah, in de zuidelijke Gazastrook

Levering van producten voor de winter in Rafah, in de zuidelijke Gazastrook

Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555: “In Gaza slapen de meeste mensen in zelfgemaakte tenten, van plastic zeil met gaten erin, bijeengehouden met takken. Veel mensen slapen al maanden op de grond. In Beiroet liggen de straten vol met mensen die in de open lucht op een matrasje slapen. Of gezinnen slapen noodgedwongen in hun auto, omdat ze zijn gevlucht uit het zuiden van Libanon. Bovendien gaat een noodtent vaak maar zes maanden mee. En dit conflict duurt helaas al veel langer.”

Kou en regen

Het winterseizoen in Gaza begint doorgaans rond oktober en duurt tot maart of april. De nachttemperaturen kunnen flink dalen, tot 5 graden boven 0. Hulporganisaties zetten alles op alles om te zorgen dat mensen straks klaar zijn voor de winter. In Libanon delen hulpverleners dekens, matrassen en winterkleding uit. In Gaza zorgen ze voor brandstof voor kachels, die mensen warm houden. 

Goossens: “Die hulp willen we blijven bieden. Maar daarvoor is veel meer geld nodig. Voor 90 euro help je een familie voor een maand lang met brandstof om een koude wintermaand door te komen. En voor 27 euro steun je een familie van vijf mensen een hele maand lang met een voedselpakket, met daarin rijst, kikkererwten, ingeblikt voedsel en tomatenpuree. Deze mensen zijn al slachtoffer van een verschrikkelijk conflict. Laten we er samen voor zorgen dat de kou niet nog meer levens kost.”

Uitbraak ziektes

Nu het ook weer begint te regenen, is de kans groter dat ziektes uitbreken. In scholen, moskeeën en tenten in Libanon en Syrië leven mensen dicht op elkaar. In Gaza delen tientallen mensen samen een toilet. Goossens: “Ziektes als diarree en hepatitis verspreiden zich razendsnel als mensen geen fatsoenlijk onderdak hebben en alles onder water staat. Mensen zijn uitgeput en ondervoed. Hulporganisaties bieden op grote schaal medische zorg in het Midden-Oosten, maar er zal nog veel meer nodig zijn.”

Doneren

De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, aanwezig in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Libanon en Syrië. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten en onderdak. Doneren kan via giro555.nl, of via IBAN NL08INGB0000000555 onder vermelding van ‘Midden-Oosten’.

Samen in actie voor slachtoffers Midden-Oosten

Geef nu Giro555.nl