coronovirus vaccinaties

Het coronavirus kent geen grenzen. UNICEF ook niet.

Het coronavirus kent geen grenzen. Dat weten we allemaal. En toch is de vaccinatiegraad per land nog extreem ongelijk. Daar moet nú verandering in komen. Want niemand is veilig tot iedereen veilig is. Samen met COVAX zet UNICEF alles op alles om overal ter wereld vaccins te leveren, zorgpersoneel op te leiden en koelsystemen op te zetten. 

HELP MEE EN STOP HET VIRUS

Terwijl de omikron-variant steeds dominanter wordt en Nederland hard werkt aan een boostercampagne, wachten miljoenen mensen wereldwijd nog steeds op hun eerste prik. In Afrika is bijvoorbeeld maar 8 procent van de hele bevolking van het continent gevaccineerd. In een wereldwijde crisis is dit oneerlijk en onacceptabel, maar ook gevaarlijk. We moeten er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen te beschermen. Alleen met een gelijke verdeling van vaccins en een hoge wereldwijde vaccinatiegraad hebben we een kans om het virus en haar mutaties te stoppen.  

UNICEF helpt als vaccinatie-expert samen met COVAX bij het verdelen, verzenden en bezorgen van coronavaccins wereldwijd. We leiden zorgpersoneel op en stomen overheden klaar. Zodat iedereen, waar ook ter wereld, toegang heeft tot een coronavaccin.  

Bekijk de vaccinatiegraad per land (Our World in Data)

Maak vaccineren wereldwijd mogelijk

STEUN COVAX
voorraad vaccinaties

Kiko Victori Clement van UNICEF Zuid-Soedan is blij met aankomst van de eerste coronavaccins in maart 2021.

Waarom zet UNICEF zich in voor vaccinaties wereldwijd?

Het is heel simpel: door volwassenen wereldwijd in te enten, dammen we de coronapandemie in. Overal ter wereld zijn kinderen enorm getroffen door de directe en indirecte gevolgen van de crisis: scholen zijn gesloten, gezondheidszorg is niet toegankelijk, honger neemt toe. Corona is de grootste crisis voor kinderen in de afgelopen 75 jaar. Hoe sneller we hier uitkomen, hoe eerder kinderen weer de ruimte krijgen om te groeien.  

UNICEF was voor de crisis al de grootste afnemer van vaccins ter wereld. We hebben een uitgebreid logistiek netwerk en veel ervaring met het trainen van zorgverleners, het samenwerken met overheden en voorlichting. Al deze ervaring zetten we in om coronavaccins te bezorgen daar waar ze nodig zijn.

inwoner krijgt vaccinaties

Modeste Yameogo (63) krijgt in Burkina Faso een coronavaccin.

Hoe werkt COVAX en wat hebben jullie al bereikt?

Bij COVAX zijn 144 lage- en middeninkomenslanden en rijkere landen aangesloten, waaronder de Europese Unie. UNICEF moet er namens COVAX als een soort spelverdeler voor zorgen dat er een wereldwijde toegang tot coronavaccins komt, zodat ook in 2022 de allerarmste en meest kwetsbare mensen kunnen rekenen op een inenting. 

Luister naar onze podcast waarin UNICEF-medewerker Sabine de Jong uitlegt hoe UNICEF betrokken is bij de wereldwijde distributie van coronavaccins. 

In 2021 heeft COVAX bijna 900 miljoen vaccins geleverd aan lage- en middeninkomenslanden. Dat klinkt veel, maar in januari 2022 had slechts 8,9 procent van de bevolking in armere landen een eerste prik gehad. We zijn er dus nog lang niet, en zullen doorgaan tot iedereen toegang heeft tot een vaccin.  

Niemand is veilig tot iedereen veilig is

Help COVAX om wereldwijd vaccins te bezorgen

GEEF NU