Hiv en aids

Kinderen en jongeren worden op verschillende manieren getroffen door hiv en aids. Hun ouders kunnen ziek worden en overlijden, maar zij zelf ook. Vooral tieners en jongeren lopen grote risico’s.

moeder en dochtertje in indonesië

Moeder Agustina (26) in Indonesië ontdekte dat ze besmet was met hiv. Door ondersteuning van UNICEF kan ze met een gerust hart zorgen voor dochtertje Putri (3).

2,5 miljoen

kinderen zijn wereldwijd besmet met hiv

52 procent

van deze kinderen heeft toegang tot medicatie

Ca. 740

kinderen en jongeren raken dagelijks besmet met hiv

De visie van UNICEF voor een generatie zonder aids is dat alle kinderen en hun families worden beschermd tegen hiv en vrij van aids kunnen leven.

  • Wereldwijd zijn 2,5 miljoen kinderen besmet met hiv, waarvan slechts 52 procent toegang heeft tot medicatie (hiv-remmers).
  • Elke dag raken zo’n 740 kinderen en jongeren besmet met hiv.
  • Elke dag sterven zo’n 274 kinderen en jongeren aan aids gerelateerde oorzaken.

Gelukkig boeken we successen in de strijd tegen hiv en aids:

  • Tussen 2010 en 2022 is het aantal zwangere vrouwen met hiv dat medicatie krijgt bijna verdubbeld (van 48 procent in 2010 naar 82 procent in 2022).
  • Ook het aantal kinderen met hiv dat medicatie krijgt is gestegen, van 18 procent in 2010 naar 52 procent in 2022.
  • Sinds 1990 zijn 20,9 miljoen sterfgevallen voorkomen dankzij verbeterde toegang tot behandeling.

De hiv-epidemie heeft nog steeds een onevenredige impact op kinderen. Iets minder dan de helft van de kinderen jonger dan 14 jaar die met hiv leven, wordt niet behandeld. Daardoor lopen ze een groot risico te sterven als gevolg van aan aids gerelateerde ziektes. Zonder behandeling sterft 50 procent van het aantal kinderen dat hiv oploopt in de baarmoeder of bij de geboorte voor hun tweede verjaardag.

Ben je benieuwd wat wij vinden van hiv en aids en borstvoeding? Lees ons standpunt over dit onderwerp.

    Wat doet UNICEF?

    Om kinderen hun volledige potentieel te laten bereiken, moeten ze vrij van te voorkomen ziekten worden geboren en gezond blijven. Wanneer hiv zich ontwikkelt tot aids, blijft het een belangrijke oorzaak van sterfte bij kinderen en jongeren.

    De meeste nieuwe infecties bij kinderen en jongeren doen zich voor in Sub Sahara Afrika, het epicentrum van hiv en aids. Om de cyclus van nieuwe infecties en sterfgevallen te doorbreken, moeten kinderen, hun moeders en jongeren worden getest op hiv en in aanmerking komen voor behandeling. Een topprioriteit voor UNICEF is het aanpakken van structurele factoren - armoede, gebrek aan onderwijs en geweld - waardoor mensen, vooral meisjes en jonge vrouwen, het risico lopen hiv op te lopen.

    UNICEF werkt om de volgende doelen te bereiken:

    • Hiv-overdracht van moeder op kind stoppen
    • Een effectieve behandeling voor meer kinderen en jongeren met hiv
    • Voorkomen van hiv bij jongeren

    Een einde aan aids in 2030

    Wereldwijd is afgesproken dat aids in 2030 uitgeroeid moet zijn. In de afgelopen veertig jaar hebben we veel kunnen bereiken in de strijd tegen hiv, maar we hebben nog een lange weg te gaan. In het bijzonder nu de wereld in de ban is van de coronapandemie. Nu, meer dan ooit, moeten we blijven investeren in hiv-programma’s voor kinderen en jongeren en moeten we de opschaling van hiv-preventie, behandeling en zorg ondersteunen.

    We hebben drie achtergrondartikelen voor je waarin je kunt kennismaken met kinderen, jongeren en moeders die ieder op hun eigen manier hebben leren leven met de gevolgen van hiv en aids:

    UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

    Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

    Doneer nu