Hiv en aids

Kinderen en jongeren worden op verschillende manieren getroffen door hiv en aids. Hun ouders kunnen ziek worden en overlijden, maar zij zelf ook. Vooral tieners en jongeren lopen grote risico’s. 

Zoals moeder Agustina (26) in Indonesië. Zij ontdekte dat ze besmet was met hiv. Door ondersteuning van UNICEF kan ze met een gerust hart zorgen voor dochtertje Putri (3).

Putri en moeder agustina in indonesië

2,8

miljoen

kinderen zijn wereldwijd besmet met hiv

53

procent

van deze kinderen heeft toegang tot medicatie

Ca. 880

kinderen en jongeren

raken dagelijks besmet met hiv

De visie van UNICEF voor een generatie zonder aids is dat alle kinderen en hun families worden beschermd tegen hiv en vrij van aids kunnen leven.

 • Wereldwijd zijn 2,8 miljoen kinderen besmet met hiv, waarvan slechts 53 procent toegang heeft tot medicatie (hiv-remmers).
 • Elke dag raken zo’n 880 kinderen en jongeren besmet met hiv.
 • Elke dag sterven zo’n 310 kinderen en jongeren aan aids gerelateerde oorzaken.

Gelukkig boeken we successen in de strijd tegen hiv en aids:

 • Tussen 2010 en 2019 is het aantal zwangere vrouwen met hiv dat medicatie krijgt verdubbeld (van 45 procent in 2010 naar 85 procent in 2019).
 • Ook het aantal kinderen met hiv dat medicatie krijgt is gestegen, van 18 procent in 2010 naar 53 procent in 2019.
 • Sinds 2010 is het aantal jaarlijkse aan aids gerelateerde sterfgevallen onder kinderen tussen de 0 en 19 jaar met meer dan de helft gedaald (53 procent).  

De hiv-epidemie heeft nog steeds een onevenredige impact op kinderen. Iets minder dan de helft van de kinderen jonger dan 14 jaar die met hiv leven, wordt niet behandeld. Daardoor lopen ze een groot risico te sterven als gevolg van aan aids gerelateerde ziektes. Zonder behandeling sterft 50 procent van het aantal kinderen dat hiv oploopt in de baarmoeder of bij de geboorte voor hun tweede verjaardag.

Ben je benieuwd wat wij vinden van hiv en aids en borstvoeding? Lees ons standpunt over dit onderwerp.

  Wat doet UNICEF?

  Om kinderen hun volledige potentieel te laten bereiken, moeten ze vrij van te voorkomen ziekten worden geboren en gezond blijven. Wanneer hiv zich ontwikkelt tot aids, blijft het een belangrijke oorzaak van sterfte bij kinderen en jongeren. UNICEF werkt om de volgende doelen te bereiken:

  • Hiv-overdracht van moeder op kind stoppen
  • Een effectieve behandeling voor meer kinderen en jongeren met hiv
  • Voorkomen van hiv bij jongeren

  Een einde aan aids in 2030

  Wereldwijd is afgesproken dat aids in 2030 uitgeroeid moet zijn. In de afgelopen veertig jaar hebben we veel kunnen bereiken in de strijd tegen hiv, maar we hebben nog een lange weg te gaan. In het bijzonder nu de wereld in de ban is van de coronapandemie. Nu, meer dan ooit, moeten we blijven investeren in hiv-programma’s voor kinderen en jongeren en moeten we de opschaling van hiv-preventie, behandeling en zorg ondersteunen.

  We hebben drie achtergrondartikelen voor je waarin je kunt kennismaken met kinderen, jongeren en moeders die ieder op hun eigen manier hebben leren leven met de gevolgen van hiv en aids:

  UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

  Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

  Doneer nu

  Help hiv bij baby's voorkomen

  Doneer nu