Artikel 24

Gezondheid

kinderrecht 24

Kinderen moeten gezond kunnen opgroeien en hebben recht op goede zorg. Als een kind ziek is, moet het behandeld kunnen worden. Er moeten goede ziekenhuizen en dokters in de buurt zijn. De overheid moet kinderen en hun ouders goed informeren over gezondheid en voeding. Landen moeten elkaar helpen om te zorgen dat alle kinderen gezond blijven.

Met uitgekiende voedings- en voorlichtingsprogramma's bestrijden wij ondervoeding. Daarnaast werken we nauw samen met overheden om ervoor te zorgen dat kinderen ook echt goede voeding krijgen. Help je ook mee?

Het verhaal van Sadaf

Sadaf wast haar handen op school in Herat, Afghanistan

Sadaf (11), wast haar handen met haar klasgenootjes in Herat, Afghanistan.

Sadaf (11), wast haar handen met haar klasgenootjes in Herat, Afghanistan.

Sadaf (11) wast haar handen op haar meisjesschool in Herat, Afghanistan. Ze vertelt: ''Ik houd van mijn school, en vind het heel leuk om naar de les te gaan. Naast normale schoolvakken leren we ook 'lifeskills', bijvoorbeeld hoe je goed je handen moet wassen. Er zijn veel ziekten dus het is belangrijk om gezond te blijven en goed je handen te wassen. We hebben nu ook toiletten op school, als we ongesteld worden kunnen we op school blijven en gewoon naar de toiletten gaan! Voordat we toiletten hadden hoorde ik verhalen over meisjes die niet naar school kwamen tijdens hun ongesteldheid. Ze waren bang om door te bloeden. Nu is dat niet meer nodig. We hebben geleerd dat elk meisje dit meemaakt en dat het helemaal niet iets is om je voor te schamen!''