Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in
De video op deze plek wordt niet getoond omdat we je toestemming nodig hebben voor het weergeven van ‘third party content’ (o.a. Youtube-video’s, webformulieren).
Klik hier om toestemming te geven

In een wereldwijde crisis laat je niemand achter

In een wereldwijde crisis laat je niemand achter

De coronacrisis is een wereldwijd probleem, maar meer dan de helft van de wereld heeft nu geen toegang tot de oplossing. Als vaccinatie-expert helpt UNICEF bij de eerlijke verdeling van coronavaccins in 92 lage- en middeninkomenslanden. Want in een wereldwijde crisis laat je niemand achter. 

Wereldwijd is tweederde van de coronavaccins al opgeëist door de tien rijkste landen. Armere landen staan daardoor achter in de rij, en dat klopt niet. Samen met onze partners bij COVAX helpen wij met het verdelen, verzenden en bezorgen van coronavaccins wereldwijd. We leiden zorgpersoneel op en stomen overheden klaar. Zodat iedereen, waar je ook woont, toegang heeft tot een coronavaccin. 

Een zorgverlener in India is op weg naar een afgelegen dorp met poliovaccins. 

Waarom heeft UNICEF deze taak gekregen?

Het klinkt misschien niet logisch: een kinderrechtenorganisatie die aan de slag gaat met vaccins voor volwassenen. Maar het is heel simpel: door volwassenen wereldwijd in te enten, dammen we de coronapandemie in. Als zorgverleners zijn ingeënt, kunnen kinderen weer naar een dokter. Als leraren zijn ingeënt kunnen kinderen weer veiliger naar school. En als hun ouders zijn ingeënt, hoeven kinderen niet meer te werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Met een eerlijke, wereldwijde verdeling van coronavaccins krijgen kinderen weer de ruimte om te groeien. 

Bovendien werken we onze hele bestaan eigenlijk al aan de voorbereiding van deze taak: UNICEF is al de grootste afnemer van vaccins ter wereld: we kopen elk jaar meer dan 2 miljard vaccins in tegen kinderziektes, die in zo’n honderd landen worden verspreid via onze bestaande bevoorradingsketens. We hebben een uitgebreid logistiek netwerk en veel ervaring met het trainen van zorgverleners, samenwerken met overheden en voorlichting. Zo zorgen we ervoor dat de vaccins daar terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn.

Op 26 februari 2021 staan UNICEF supply officers Mohamadou Sy en Loukou Koffi op het vliegveld in Abidjan, Ivoorkust, waar net 504.000 doses coronavaccins binnen zijn gekomen. 

Hoe werkt die gelijke verdeling van coronavaccins precies?

Om te garanderen dat ook armere landen genoeg vaccins krijgen, is COVAX in het leven geroepen (voluit Covid-19 Vaccine Global Access Facility). Bij deze organisatie hebben zich 92 lage- en middeninkomenslanden en meerdere rijkere landen aangesloten, waaronder de Europese Unie. UNICEF moet er namens COVAX als een soort spelverdeler voor zorgen dat er een wereldwijde toegang tot coronavaccins komt, zodat in 2021 ook de allerarmste en meest kwetsbare mensen kunnen rekenen op een inenting. Het is een taak met veel uitdagingen, maar inmiddels zijn de eerste coronavaccins aangekomen of onderweg naar bestemming. 

Dominic, een verpleegkundige van het Melsisi Mini ziekenhuis trekt door de bergen op het Pentecost eiland in Vanuatu om vaccins naar een afgelegen plek te brengen. 

Worden kinderen ook ingeënt en zo ja, wanneer?

Net zoals hier in Nederland zullen kinderen (nog) niet ingeënt worden. Naar verwachting zijn eerst zorgverleners en maatschappelijk werkers aan de beurt en daarna de meest kwetsbare mensen.

Kinderen zijn volgens dit scenario pas (veel) later aan de beurt, omdat ze door het virus minder ziek worden. Maar ze lijden wel onder de gevolgen van de coronacrisis. Zorgsystemen zijn overbelast of ouders houden uit angst voor een coronabesmetting hun kinderen thuis, zodat die inentingen tegen voor hen wel gevaarlijke ziektes moeten missen. Dat de coronavaccins er komen (en zorgverleners zo tegen het virus zijn beschermd) is dus ook voor kinderen van levensbelang.

Helpt u als bedrijf om deze historische operatie tot een succes te maken?

Samen laten we niemand achter. Neem contact op en help mee!

Marjanne accountmanager

Marjanne van der Helm

Partnership Manager New Business

mvanderhelm@unicef.nl

+31 658909817

Gerelateerd aan dit onderwerp