Mozambique hulpgoederen

UNICEF krijgt slagkracht door Nederlandse overheidssteun

De Nederlandse overheid steunt UNICEF met ongeoormerkte fondsen: we kunnen hierbij zelf beslissen waar we het aan besteden. Door die flexibiliteit kunnen we snel en op grote schaal in actie komen. De Nederlandse overheidssteun heeft zo een bijzonder waardevolle impact op de levens van kinderen wereldwijd.

600.000

600.000

kinderen kregen ondersteuning van door-UNICEF-getrainde sociaal werkers in Ethiopië

ruim 1 miljoen

ruim 1 miljoen

mensen kregen toegang tot veilig water in Haïti als onderdeel van UNICEF’s choleraresponse

75 procent

75 procent

minder kindersterfte in de afgelopen 20 jaar in Cambodja door UNICEF's investeringen in meerdere sectoren

Enorme slagkracht

Met de flexibele steun van de Nederlandse overheid kunnen we hulp bieden bij vergeten rampen en in  acute noodsituaties, ontwikkelen we innovatieve projecten voor nieuwe wereldwijde uitdagingen en kunnen landenkantoren hun werk voortzetten. Vrij besteedbaar geld geeft ons een enorme slagkracht. We zijn blij met deze steun aan UNICEF en zetten ons in om het politieke draagvlak voor deze onmisbare hulp aan kinderen wereldwijd te behouden en te vergroten.

Basisfinanciering voor mondiale impact

Honderd procent van het geld wordt gebruikt om onze missie te bevorderen. 87 procent hiervan gaat rechtstreeks naar programma’s op landelijk, regionaal of wereldwijd niveau, zorgvuldig toegekend op basis van waar kinderen de grootste behoefte hebben. De overige dertien procent gaat naar strategische en innovatieve activiteiten, lobbywerk en programma’s, en het noodfonds van UNICEF.

De belangrijkste voordelen van deze flexibele, ongeoormerkte fondsen:

  • Voorspelbaarheid: door de jaarlijkse steun van de Nederlandse overheid met een vaste bijdrage kunnen we lange termijn programma’s voor kinderen plannen en uitvoeren.
  • Flexibiliteit: we kunnen snel handelen in moeilijke en steeds veranderende situaties.
  • Efficiëntie: we zijn minder tijd kwijt aan rapportering.
  • Impact: hierdoor kunnen wij het grootst mogelijke effect bereiken: de levens van kinderen wereldwijd verbeteren.

UNICEF is hierdoor structureel aanwezig in 190 landen

We zijn actief op wereldwijde schaal, en ook op landelijk en lokaal niveau. Van voeding, gezondheidszorg en onderwijs, tot kinderbescherming, noodhulp en water & sanitatie; UNICEF zorgt ervoor dat jaarlijks miljoenen kinderen gezond en veilig ter wereld komen en opgroeien.

Hygiënekit

Een kind loopt weg nadat hij net een hygiënekit heeft opgehaald bij UNICEF-personeel in Haïti.

Resultaten in 2023

Ongeoormerkte financiering heeft in 2023 bijgedragen aan belangrijke resultaten voor kinderen over de hele wereld. Een aantal hoogtepunten:

  • Opschaling innovatieve oplossingen om toegang tot sanitaire voorzieningen in West-Afrika te vergroten. Dankzij flexibele fondsen heeft UNICEF marktgerichte sanitaire leningen in West-Afrika kunnen opschalen. Zo zijn bijvoorbeeld betaalbare leningen verstrekt voor de bouw van toiletten. Dit heeft tussen 2020 en 2022 bijgedragen aan een grotere toegang tot sanitatie voor de bevolking van Ghana (13,6%), Nigeria (10,15%) en Togo (6,24%).
  • Cholera response in Haïti. Flexibele fondsen stelden UNICEF ertoe in staat om direct te reageren op een cholera-uitbraak in Haïti om zo verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Onder meer duizenden families kregen levensreddende hulp en zo’n 1,14 miljoen mensen kregen toegang tot veilig water.  
  • Versterken capaciteit en effectiviteit vaccinatiesysteem Tunesië. Dankzij flexibele fondsen kon UNICEF de ‘cold chain’ (‘koude keten’ die ervoor zorgt dat vaccins niet bederven) in Tunesië aanzienlijk moderniseren. Dankzij onder meer de steun van UNICEF is in een periode van 6 jaar, 80 procent van de capaciteit van de cold chain in het land vervangen door koelkasten die voldoen aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
  • 75 procent daling kindersterfte in Cambodja in afgelopen 20 jaar. Dankzij flexibele fondsen heeft UNICEF zich kunnen inzetten op de gebieden die essentieel zijn voor het tegengaan van kindersterfte, zoals technische expertise, systeemversterking en innovatie. Zo heeft UNICEF bijvoorbeeld langdurig geïnvesteerd in het versterken van de capaciteit van deskundige verloskundigen en vrouwvrouwen, met duurzame verbetering van de kwaliteit van zowel prenatale als postnatale zorg tot gevolg.

Duurzaamheid en klimaat

Klimaatverandering raakt de levens van vrijwel alle kinderen ter wereld. Deze effecten zijn grimmig: de gezondheid en het leven van kinderen, hun onderwijs en welzijn zijn in gevaar zijn gebracht. Klimaatverandering heeft invloed op elk aspect van het werk van UNICEF voor kinderen. UNICEF vindt dat elk kind een leefbare planeet verdient, en ongeoormerkte fondsen spelen een cruciale rol om dit mogelijk maken. Met de hulp van flexibele fondsen kan UNICEF haar Sustainability and Climate Change Action Plan (SCAP), die is gepubliceerd in 2023, versneld uitvoeren. 

Lees meer resultaten in het Engelstalige rapport Core Resources Annual Report 2023.

Bekijk de video over het partnership tussen UNICEF en de Nederlandse overheid en hoe het ongeoormerkte geld zorgt voor enorme impact voor kinderen wereldwijd.