De oorlog in Oekraïne is een grootschalige humanitaire crisis met verwoestende gevolgen voor kinderen. Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat deze oorlog begon. Miljoenen mensen zijn nog steeds op de vlucht en van elkaar gescheiden. Kinderen zijn getraumatiseerd, in shock. Miljoenen kinderen en hun families hebben dringend veiligheid, bescherming en humanitaire hulp nodig.
Dit meisje van 1 en haar moeder Asya vluchtten voor het geweld in Kyiv. De vader van het meisje werkt als arts op de eerste hulp, en bleef achter in Kyiv om te helpen. 'Hij moest blijven om levens te redden', vertelt Asya. 'We moesten weg om ons eigen leven te redden. Dit is het beste dat ik kan doen voor mijn dochter'.
© UNICEF/Moskaliuk
Dit meisje van 1 en haar moeder Asya vluchtten voor het geweld in Kyiv. De vader van het meisje werkt als arts op de eerste hulp, en bleef achter in Kyiv om te helpen. 'Hij moest blijven om levens te redden', vertelt Asya. 'We moesten weg om ons eigen leven te redden. Dit is het beste dat ik kan doen voor mijn dochter'.
© UNICEF/Moskaliuk
Op 24 februari 2022 begon de oorlog in Oekraïne. Nu we een jaar verder zijn, zijn het kinderen die lijden onder de gevolgen van deze oorlog. In gebieden in Oost- en Zuid-Oekraïne komen zij nog steeds terecht in het kruisvuur van de aanhoudende vijandelijkheden, terwijl scholen, ziekenhuizen en andere civiele infrastructuur waarvan zij afhankelijk zijn, nog steeds beschadigd of vernietigd worden. De schade aan de vitale infrastructuur heeft gevolgen voor de toegang van kinderen en gemeenschappen tot elektriciteit, verwarming, water, sanitaire voorzieningen en telecommunicatie.
Raketaanvallen in stedelijke gebieden hebben de elektriciteits- en watervoorziening op grote schaal verstoord, waardoor mensen zonder warmte of water kwamen te zitten. Door deze intensieve aanvallen in oktober 2022 werd 40 procent van de elektriciteitsproductie in Oekraïne vernietigd. Hierdoor werden gezinnen verder blootgesteld aan barre winterse omstandigheden, hun bestaansmiddelen werden aangetast en de kans op nieuwe grote volksverhuizingen nam toe.
De strenge winter, gecombineerd met inkomensverlies en de door de oorlog veroorzaakte energie- en sociaal-economische crisis zijn verwoestend voor het welzijn van kinderen en gezinnen. Het inkomen van gezinnen en de toegang tot diensten zijn verminderd door de vernietiging van de infrastructuur. De situatie is vooral acuut voor de 5,9 miljoen mensen die momenteel binnen Oekraïne ontheemd zijn.
UNICEF levert belangrijke winterartikelen zoals kleding, laarzen en dekens. Ook bieden we ondersteuning bij kinderopvang en financiële hulp. Ziekenhuizen worden voorzien van brandstof, generatoren, verwarmingspompen en kachels, individuele verwarmingssystemen, individuele kits en verwarmingstoestellen.
UNICEF helpt en beschermt kinderen uit Oekraïne. Niet alleen bieden we noodhulp in Oekraïne. Ook zetten we in op het beschermen van alleenreizende kinderen in omringende landen en in Nederland.
Kinderen mogen niet de dupe worden van het geweld. Met jouw hulp doen wij er daarom alles aan zoveel mogelijk kinderen te beschermen tegen de gevolgen van deze oorlog. Help jij mee? Samen kunnen we levens redden!
De oorlog in Oekraïne leidt bij mensen over de hele wereld tot gevoelens van angst, verdriet en boosheid. Ook bij kinderen. Hoe kun je hierover een gesprek beginnen en kinderen helpen en geruststellen?
Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en á la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp.
Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 1300 kinderen in Oekraïne gedood of gewond geraakt, meestal bij aanvallen met explosieve wapens in bevolkte gebieden. Bijna twee op de drie kinderen zijn op de vlucht geslagen, 5,2 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig. Het onderwijssysteem is verwoest en kinderen kunnen niet veilig naar school. Naar schatting is 1 op de 10 scholen in Oekraïne inmiddels beschadigd of vernield. Er is bijna geen kind in Oekraïne dat in de afgelopen maanden niet is blootgesteld aan de enorme en verontrustende gevolgen van de oorlog in hun land.
De UNICEF-teams in Oekraïne en de buurlanden werken 24 uur per dag om levensreddende hulp voor kinderen aan te bieden en op te schalen. Zij hebben al veel bereikt.
UNICEF gaat nu een nieuwe fase in bij het ondersteunen van kindgericht herstel en het opbouwen van veerkracht in Oekraïne. We zullen humanitaire voorraden blijven aanleggen, maar ons ook bezighouden met herstelinspanningen. Niet alleen zullen kritieke voorzieningen worden hersteld, maar de nadruk zal ook liggen op de ondersteuning van het herstel van systemen, waaronder menselijk kapitaal, multisectorale dienstenplatforms en verwijzingsroutes voor de meest kwetsbaren. Bovendien zal UNICEF de samenwerking met de regering en de maatschappelijke organisaties versterken, aangezien dit de basis legt voor een samenhang tussen humanitaire hulp, ontwikkeling en vrede.
© UNICEF/UN0619526/Haro
1. Terug naar leren en ontwikkelen én het herstel van de geestelijke gezondheid
Leren, ontwikkeling en een gevoel van veiligheid en normaliteit zijn ernstig verstoord voor de 5,7 miljoen schoolgaande kinderen in Oekraïne. Hoe eerder Oekraïense kinderen kunnen leren, ontwikkelen en socialiseren met hun leeftijdsgenoten en leraren in een leeromgeving, hoe sneller zij in staat zijn zich te wapenen tegen de stress van een gewapend conflict. De door UNICEF gefinancierde programma's richten zich niet alleen op leer- en sociale vaardigheden, maar integreren ook psychosociale interventies en recreatieve activiteiten. Gezinnen en gemeenschappen worden betrokken om de emotionele behoeften van kinderen te ondersteunen. Bovendien wordt online technologie ondersteund om ervoor te zorgen dat kinderen onderweg toegang hebben tot onderwijs.
2. Immunisatie
Historisch gezien heeft Oekraïne lage immunisatiecijfers. Met het uitbreken van de oorlog en de gevolgen daarvan voor de nationale gezondheidszorg en de plotselinge verplaatsing van de bevolking, is de vaccinatiegraad alarmerend gedaald. Als antwoord op deze uitdagingen steunt UNICEF de regering van Oekraïne rond drie pijlers: het genereren van vraag, de versterking van vaccinbeheer (koelketen en beschikbaarheid van vaccins) en verbetering van een dienstverleningssysteem.
3. Alternatieve zorg voor kwetsbare kinderen
Sinds het begin van de oorlog zijn ongeveer 43.000 kinderen - waaronder kinderen met een beperking – teruggekeerd naar hun familie. Momenteel verblijven nog duizenden kinderen in instellingen in het land. UNICEF volgt de situatie van kinderen die naar hun familie zijn teruggekeerd om ervoor te zorgen dat zij goede zorg en bescherming krijgen. UNICEF werkt ook aan de situatie van kinderen met een beperking die nog in tehuizen verblijven. In institutionele zorg, vooral voor kinderen met een beperking, worden de fundamentele rechten niet altijd gerespecteerd. UNICEF werkt nauw samen met de regering van Oekraïne om duurzame oplossingen voor de lange termijn te introduceren.