Onderwijscrisis in Gaza neemt toe; 45.000 eersteklassers kunnen nieuw schooljaar niet starten

11 september 2024

Hoewel het nieuwe schooljaar voor veel kinderen is begonnen, blijven de scholen in Gaza gesloten door het aanhoudende geweld en vaker nog: omdat scholen verwoest zijn. 45.000 zesjarigen krijgen niet de kans om te beginnen dit jaar met het onderwijs. Zij voegen zich bij 625.000 andere kinderen in de regio die vorig jaar ook geen onderwijs hebben kunnen volgen. De kans dat ook dit schooljaar verloren gaat, is groot. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de ontwikkeling, veiligheid en toekomst van de kinderen.

Een twaalfjarige jongen houdt een krijtbord vast waarop het aantal gemiste schooldagen staat: 313.

Op 15 augustus 2024 in het Deir Al-Balah-kamp in de Gazastrook, houdt de twaalfjarige Saif een krijtbord vast waarop het aantal gemiste schooldagen staat: 313.

Op 15 augustus 2024 in het Deir Al-Balah-kamp in de Gazastrook, houdt de twaalfjarige Saif een krijtbord vast waarop het aantal gemiste schooldagen staat: 313.

Onderwijscrisis breidt zich uit 

Sinds oktober 2023 zijn alle scholen in Gaza gesloten. Vorig jaar konden 39.000 leerlingen hun eindexamen niet afleggen, een situatie die ongekend is in de recente geschiedenis van Gaza. Voor oudere leerlingen zorgt de onderbreking van hun onderwijs voor onzekerheid en angst. Geen onderwijs verhoogt het risico op kinderarbeid, vroegtijdige huwelijken en andere vormen van misbruik, en maakt de kans groter dat zij definitief met school moeten stoppen.

Als jongere kinderen geen onderwijs krijgen, kan dit hun denkvermogen, sociale vaardigheden en emoties verstoren. Ouders melden toenemende psychische klachten bij hun kinderen, zoals frustratie en isolatie.

“Kinderen in Gaza hebben niet alleen hun huizen, familie en vrienden verloren, maar ook de veiligheid en routine die school biedt,” zegt UNICEF-regiodirecteur Adele Khodr. “Het ontbreken van onderwijs bedreigt hun veelbelovende toekomst.”

Ook scholen op de Westelijke Jordaanoever getroffen

Niet alleen Gaza heeft te maken met problemen in het onderwijs. Ook op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, staan 782.000 leerlingen voor grote uitdagingen. Dit komt door toegenomen geweld en bewegingsbeperkingen. Sinds oktober 2023 zijn dagelijks tussen de 8 en 20 procent van de scholen in deze regio gesloten. Ook als de scholen open zijn, blijven veel leerlingen thuis uit angst voor geweld. Dit leidt tot verdere leerachterstand.

Scholen beschadigd of vernietigd 

In zowel de Gazastrook als op de Westelijke Jordaanoever zijn de aanvallen op scholen en onderwijs de afgelopen weken toegenomen. In Gaza heeft 84 procent van de scholen zware schade opgelopen. En op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, zijn er volgens het Palestijnse Ministerie van Onderwijs 69 aanvallen op scholen geweest en 2.354 incidenten rondom scholen geregistreerd. Dit alles verergert de onderwijscrisis.

Ondanks deze dringende en kritieke behoeften blijft onderwijs een van de minst gefinancierde sectoren in humanitaire hulpverzoeken. In de staat Palestina heeft het onderwijsprogramma van UNICEF te maken met een financieringstekort van 88 procent.

UNICEF biedt hoopvolle noodoplossingen

UNICEF en partners hebben 39 tijdelijke leercentra opgezet in Gaza, waar ruim 12.400 leerlingen nu onderwijs krijgen. Daarnaast bieden wij recreatieve activiteiten, noodonderwijspakketten en mentale en psychosociale steun aan kinderen, jongeren, verzorgers en leraren in schuilplaatsen.

“We moeten manieren vinden om het onderwijs opnieuw op te starten en scholen te herbouwen om het recht op onderwijs van de volgende generaties in de staat Palestina te garanderen,” zegt Khodr. “Kinderen hebben stabiliteit nodig om de trauma’s te verwerken en zich te ontwikkelen.”

UNICEF benadrukt dat er een staakt-het-vuren nodig is in Gaza en een de-escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever, zodat alle kinderen weer veilig naar school kunnen en beschadigde scholen herbouwd kunnen worden.