UNICEF: miljoenen kinderen in de EU te maken met toenemend risico op armoede en slechte mentale gezondheid

19 februari 2024

Miljoenen kinderen in de Europese Unie hebben te maken met een toenemend risico op armoede en een slechte mentale gezondheid. Dat concludeert VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF in het vandaag gepubliceerde rapport The State of Children in the European Union 2024.  

Kinderen in EU toenemend risico armoede en slechte mentale gezondheid

Naast een toenemend risico op armoede en een slechte mentale gezondheid, vormen ook pesticiden, luchtvervuiling en online risico’s volgens UNICEF een grote bedreiging voor veel kinderen in de EU. In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement roept UNICEF de EU op kinderen beter te beschermen. 

Conclusies rapport  

“De EU is één van de meest welvarende regio’s ter wereld, maar toch hebben heel veel kinderen en jongeren te maken met risico’s die hun ontwikkeling in gevaar brengen”, zegt Sabine de Jong, perswoordvoerder van UNICEF Nederland.  

Het vandaag gepubliceerde rapport onderzocht op vier thema's hoe het gaat met de 81 miljoen kinderen in de EU: 

  • Eén op de vier kinderen (20 miljoen kinderen) in EU-landen loopt het risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat is een stijging van bijna één miljoen kinderen sinds 2019. 
  • Ruim 11 miljoen kinderen en jongeren in de EU hebben mentale gezondheidsproblemen. 
  • Bijna 1 op de 20 kinderen wordt blootgesteld aan hoge niveaus van verontreiniging door pesticiden, wat schadelijke gezondheidseffecten en ontwikkelingsstoornissen kan veroorzaken. Daarnaast waren er in 2019 in de EU 472 sterfgevallen onder kinderen en jongeren als gevolg van luchtvervuiling, van wie de grote meerderheid (93 procent) jonger was dan één jaar. 
  • Digitale technologieën vormen kansen én risico's, zoals cyberpesten en seksuele uitbuiting. Eén op de acht kinderen vanaf 12 jaar ontvangt regelmatig online ongewenste seksuele verzoeken. 

Oproep aan de Europese Unie

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni dringt UNICEF er bij de Europese Unie op aan om de rechten van kinderen beter te waarborgen en verder te versterken. De Jong: “De EU moet meer investeren in beleid en wetten die kinderen beschermen, vooral op het gebied van armoedebestrijding, digitale technologie, milieu en mentaal welzijn. Voordat er weer een nieuwe politieke cyclus van vijf jaar in gaat, is het daarnaast belangrijk om een visie op kinderen en jongeren te ontwikkelen”.