Toenemende kans op ziekte-uitbraken na aardbeving Haïti

3 september 2021

Meer dan een half miljoen kinderen in Haïti lopen het risico ernstig ziek te worden omdat er geen schoon water en sanitaire voorzieningen zijn.

Haiti un0504692

Na de aardbeving van 14 augustus hebben zij nog altijd geen onderdak, drinkwater en hygiënische voorzieningen. In het gebied neemt de dreiging van acute luchtweginfecties, diarree, cholera en malaria snel toe.

‘De levens van duizenden door de aardbeving getroffen kinderen en gezinnen lopen gevaar’, zegt Bruno Maes, hoofd van UNICEF in Haïti. ‘Sinds februari 2019 is er in Haïti geen melding meer gemaakt van cholera. Maar als we nu niet onmiddellijk maatregelen nemen, zijn cholera en andere door water overgedragen ziekten een reële bedreiging die met de dag toeneemt.’

Erbarmelijke omstandigheden

In het zuidwesten van Haïti is de situatie na de aardbeving van augustus nog altijd erbarmelijk. In de nasleep van de ramp heeft bijna 60 procent van de mensen geen toegang tot schoon water. Duizenden mensen van wie de huizen zijn ingestort, hebben geen sanitaire voorzieningen. UNICEF verbetert de toegang tot water en sanitaire voorzieningen in Haïti met watertransportsystemen en waterzuiveringsinstallaties. Een week nadat de aardbeving Haïti had verwoest, heeft UNICEF meer dan 65.000 waterzuiveringstabletten, drie waterzuiveringsapparaten en 7.000 gezinshygiënepakketten verspreid.

Karl, 15 maanden, zit in een UNICEF-tent die als tijdelijke noodopvang dient

Karl, 15 maanden, zit in een UNICEF-tent die als tijdelijke noodopvang dient

Karl, 15 maanden, zit in een UNICEF-tent die als tijdelijke noodopvang dient

De aardbeving heeft de toch al fragiele humanitaire situatie in het land verder verergerd. Het land kampt al langer met aanhoudende politieke instabiliteit, sociaaleconomische crisis, toenemende voedselonzekerheid en ondervoeding en geweld van bendes. Op sommige plaatsen worden de hulpoperaties belemmerd door de spanningen. UNICEF roept de lokale autoriteiten op om te zorgen voor veilige omstandigheden waarin humanitaire organisaties hun werk kunnen doen. UNICEF roept daarnaast de internationale gemeenschap op om dringend extra financiering te verstrekken voor de humanitaire hulpverlening. Tot nu toe is minder dan 1 procent van de benodigde financiering ontvangen.

Help de kinderen in Haïti

Duizenden kinderen dreigen ziek te worden

Doneer nu