Lesmateriaal kinderrechten

Het is ontzettend belangrijk dat alle kinderen hun rechten kennen, maar helaas blijkt dat er nog erg veel kinderen zijn die niet weten waar zij recht op hebben. Daarom is het juist zo belangrijk dat zij op school leren over deze rechten. Kinderen die hun rechten kennen, kunnen namelijk beter voor zichzelf opkomen.  

Kinderrechteneducatie en jongerenparticipatie

UNICEF zet zich daarom in voor kinderrechteneducatie in Nederland en biedt lesmaterialen en educatieve programma's aan voor groep 7 en 8 van de basisschool en voor onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook jongerenparticipatie is een onderwerp dat hoog op de agenda staat en daarom introduceert UNICEF dit jaar de pilot Speak Up voor de onderbouw van de middelbareschool.

Leer kinderen over hun rechten

Kinderrechten zorgen ervoor dat kinderen gezond en veilig op kunnen groeien.

Bestel het gratis lespakket

Lesmateriaal voor de basisschool

UNICEF biedt verschillende lessen over kinderrechten voor in de bovenbouw van de basisschool. Het Ken je rechten-lespakket vertelt leerlingen over de verschillende kinderrechten en wat die voor hén betekenen. Wij hebben verschillende uitgebreide thema's en lessen. Fysieke materialen zijn kosteloos te bestellen. Daarnaast hebben we kortere lesbrieven en digilessen beschikbaar.  

UNICEF helpt je graag om op een leuke manier aandacht te besteden aan kinderrechten in de klas. UNICEF heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld dat bestaat uit:

  • Een werkboekje voor elke leerling met informatie en opdrachten. 
  • Voor ieder kind een naslagboekje met alle kinderrechten. 
  • Een duidelijke handleiding voor de leerkracht. 

Dit lesmateriaal sluit aan op het kerndoel Orientatie op de wereld en jezelf. De kinderen gaan aan de slag met interessante vragen zoals: “Wat kan je doen als jouw rechten worden geschonden?”. Maar ook gaan zij kijken naar het leven van andere kinderen op de wereld en leren dat alle kinderen uiteindelijk dezelfde rechten hebben. 

Lesmateriaal voor de middelbareschool

Het UNICEF Speak up lespakket is bedoeld voor jongeren in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo. Het daagt leerlingen op een creatieve manier uit hun mening te vormen over belangrijke maatschappelijke thema’s en deze mening zo goed mogelijk te uiten. 

Met behulp van dit lesmateriaal kunnen leerlingen aan de hand van een aantal stellingen hun eigen mening vormen en deze vervolgens uiten op een manier die bij hen past. Klasgenoten ontdekken samen welke maatschappelijke topics hen raken en bouwen samen aan een kritische houding.

Met Speak up creëer je ook op een eenvoudige en leuke manier bewustwording over het Kinderrechtenverdrag met rechten die voor alle kinderen en jongeren gelden.  

  • Leerlingen ontdekken en uiten hun mening over verschillende maatschappelijke issues die hen aangaan;  
  • De klas wordt op een speelse manier uitgedaagd, de les sluit aan bij de beleveniswereld van leerlingen;  
  • Het pakket bestaat uit twee lessen van circa 50 minuten

Klinkt dit als iets dat past bij jouw leerlingen? Je kunt je hier aanmelden. Vragen? Stuur een mailtje naar speakup@unicef.nl 

“De leerlingen reageerden erg positief op de les. Uit het gesprek dat voortkwam tijdens de lessen bleek dat de kinderen zich bewuster werden van kinderrechten”

Leerkracht basisschool

Gastlessen door UNICEF jeugdvoorlichters

UNICEF beschikt over meer dan 150 vrijwillige jeugdvoorlichters, die gastlessen geven op zowel de basis- als de middelbare school. De lessen bestaand uit interessante verhalen, een informatieve film en leuke opdrachten, waardoor de kinderen op een interactieve manier leren over kinderrechten. Ook kan de jeugdvoorlichter een les op maat maken, dat aansluit bij een thema waar jullie mee bezig zijn. Hieronder op de foto’s is Klaas te zien tijdens een gastles op een basisschool in Oss. Vraag hier je gastles aan!

Meer informatie opvragen? Neemt contact met ons op via school@unicef.nl  

UNICEF ambassadeur Klaas van Kruistum geeft een gastles aan enthousiaste leerlingen op een basisschool in Oss.

UNICEF ambassadeur Klaas van Kruistum geeft een gastles aan enthousiaste leerlingen op een basisschool in Oss.

UNICEF ambassadeur Klaas van Kruistum geeft een gastles aan enthousiaste leerlingen op een basisschool in Oss.

Lesbrief kinderen in de coronacrisis

Door de Coronacrisis komen kinderrechten ineens extra dichtbij. UNICEF begrijpt dat er een heleboel vragen worden opgeroepen bij de kinderen en daarom is er speciaal over dit onderwerp een lesbrief en handleiding beschikbaar. Deze les is geschikt voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Digilessen

UNICEF biedt een groot aantal digilessen aan voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Vrijheid in beeld

Vorig jaar, in 2020, was het precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd, en vierden wij dat we sindsdien in vrijheid leven. In het kader hiervan bieden UNICEF en Humanity House de digitale les Vrijheid in Beeld aan.  

De les duurt maximaal een uur, is voorzien van een docentenhandleiding en is daardoor goed inpasbaar in het drukke onderwijsprogramma. De kinderen komen van alles te weten over de VN en kinderrechten, komen voor lastige dilemma’s te staan en leren over kinderen op de vlucht. 

Lesmateriaal bestaat uit een Docentenhandleiding, een les voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en een les voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Meer over deze digiles!

De digitale les over 75 jaar Vrijheid voor de Basis- en Middelbare school. Een les over oorlog, kinderen op de vlucht en vrede

De digitale les over 75 jaar Vrijheid voor de Basis- en Middelbare school. Een les over oorlog, kinderen op de vlucht en vrede