meisje in winterkleding

Help de kinderen uit Oekraïne

Op 24 februari 2022 escaleerde de oorlog in Oekraïne. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen. Gezinnen zijn van elkaar gescheiden. Er is angst en een tekort aan basisvoorzieningen. De situatie in Oekraïne is uitgelopen op een grootschalige humanitaire crisis. Miljoenen kinderen uit Oekraïne hebben dringend jouw hulp nodig.

  • Met jouw donatie kan UNICEF in Oekraïne humanitaire hulp leveren en werken aan wederopbouw. Nog steeds zijn veel mensen in het land afhankelijk van noodhulp, zeker langs de frontlinie in het oosten en zuiden. UNICEF zorgt voor toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, ondersteunt de gezondheidszorg, geeft kinderen toegang tot onderwijs, zorgt voor kinderbescherming, biedt psychosociale ondersteuning en helpt kwetsbare gezinnen met een geldondersteuning. Ook werken we aan de wederopbouw van het land, bijvoorbeeld door het herstel van beschadigde basisvoorzieningen als waterinfrastructuur en scholen. 

  • Bijna 6 miljoen Oekraïners worden opgevangen in andere landen in Europa. In de buurlanden zoals Polen, Moldavië, Roemenië en Hongarije biedt UNICEF ook humanitaire hulp aan deze vluchtelingen. Ook hier zorgen we voor toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, psychosociale ondersteuning, kinderbescherming, toegang tot schoon water, en ondersteunen we kwetsbare gezinnen met een geldbedrag. Ook versterken we de nationale en lokale systemen voor de opvang en zorg van Oekraïense vluchtelingen.  

  • UNICEF werkt in Oekraïne en de omringende landen nauw samen met de nationale overheid, lokale autoriteiten, VN-organisaties en humanitaire partners. Om te zorgen dat kinderen naar school kunnen werken we bijvoorbeeld samen met verschillende Ministeries van Onderwijs in gastlanden om te zorgen dat Oekraïense kinderen naar lokale scholen kunnen. In Oekraïne is UNICEF al sinds 1997 actief. Door onze aanwezigheid en nauwe samenwerking met lokale gemeenten was het mogelijk om bij het uitbreken van de oorlog in februari 2022 de activiteiten snel op te schalen. 

  • Het meeste geld dat UNICEF heeft ontvangen van Giro 555 is al uitgegeven, uiterlijk februari 2025 moet alles zijn uitgegeven. Het geld wordt besteed aan het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg, het opzetten en winterklaar maken van kindvriendelijke ruimtes, en is in 2022 ingezet voor geldondersteuning aan kwetsbare gezinnen.  

Laat de kinderen uit Oekraïne niet in de steek

De vijandelijkheden in Oekraïne zijn een onmiddellijke bedreiging voor het leven en het welzijn van miljoenen kinderen. Kinderen mogen niet de dupe worden van het geweld. Met jouw hulp zullen wij er daarom alles aan doen om zoveel mogelijk kinderen te beschermen tegen de gevolgen van deze oorlog.  

Jouw hulp is daarbij van levensbelang. Mede dankzij jouw gift kunnen wij levensreddende middelen leveren als schoon drinkwater, voeding, winterkleding, hygiëne pakketten en gezondheidszorg. Ook zetten wij ons hard in voor noodonderwijs en bieden we psychosociale zorg voor getraumatiseerde kinderen. 

** De genoemde bedragen zijn voorbeelden van hulp die we kunnen verlenen. Het UNICEF-kantoor in Oekraïne bepaalt ter plekke welke hulp waar nodig is.