Wat je moet weten over discriminatie #inhetkort

19 april 2021

Wat weet jij over discriminatie? Hier lees je alles wat je moet weten en ben je binnen 3 minuten op de hoogte van wat er speelt.

Drie dingen die je moet weten over discriminatie 

  1. Discriminatie betekent letterlijk ‘onderscheid maken’. Met discriminatie wordt er dus onterecht onderscheid gemaakt in de behandeling van mensen vanwege bepaalde kenmerken die in de gegeven situatie niet relevant zijn, zoals iemands geslacht of godsdienst.  
  2. In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in gelijke gevallen hetzelfde behandeld moet worden. In dat artikel staat ook dat discriminatie verboden is, net als aanzetten tot haat of discriminatie. Ook in artikel 2 van het Kinderrechtenverdrag staat dat de overheid er alles aan moet doen om kinderen te beschermen tegen discriminatie.  
  3. Er zijn veel verschillende kenmerken waarop iemand onterecht anders behandeld kan worden, dat noemen we discriminatiegronden. Een aantal veelvoorkomende discriminatiegronden zijn; leeftijd, seksuele gerichtheid, godsdienst en levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, handicap of chronische ziekte en politieke overtuiging.  

Hoe staat het er nu voor met discriminatie?

 Uit onderzoek is gebleken dat ruim een kwart van de Nederlanders wel eens discriminatie ervaart. Vooral in het onderwijs en op de arbeidsmarkt wordt veel discriminatie ervaren. In het onderwijs geven vooral scholieren en studenten met een migratie- of LHBT-achtergrond aan discriminatieslachtoffer te zijn. In Nederland wordt het meest gediscrimineerd op basis van leeftijd. Discriminatie uit zich op veel verschillende manieren, zoals negatieve behandeling, ongelijke behandeling, vernielingen, bedreigingen of (seksueel) geweld. 

 Wat vinden anderen over het discriminatie?

 Discriminatie kan hele nare gevolgen hebben voor het slachtoffer zelf, maar ook voor de mensen om hem of haar heen. Discriminatie kan verband houden met depressieve gedachten, slapeloosheid, stressklachten, hart- en vaatziekten.  

Toch vinden veel mensen discriminatie tegelijkertijd ook een ingewikkeld onderwerp, het is bijvoorbeeld niet altijd even duidelijk of er daadwerkelijk sprake is van discriminatie. Tegenover het discriminatieverbod staat namelijk ook de vrijheid van meningsuiting, die staat in artikel 7 van de Grondwet. De vrijheid van meningsuiting betekent dat je je mening moet kunnen geven zonder dat je daarvoor bestraft wordt.  

Soms is het dus best lastig te bepalen: Wat is precies discriminatie? Wanneer gaat de vrijheid van meningsuiting echt te ver?  

Wil jij je laten horen over discriminatie?

Laat weten wat jij belangrijk vindt!

Drop jouw mening