Hoe praat je met kinderen over de aardbeving in Marokko?

12 september 2023

UNICEF is geschokt door de aardbeving in Marokko. En met ons veel anderen; over de hele wereld zorgt de aardbeving voor veel angst en verdriet. Ook bij kinderen. Hoe zorgen we er nu voor dat kinderen hun gevoelens kwijt kunnen en ook op een goede manier op de hoogte blijven van de situatie?  

Ismail Aghzanay

Ismail Aghzanay, leraar van het jaar én onderwijsprofessional.

Ismail Aghzanay, leraar van het jaar én onderwijsprofessional.

Ismail Aghzanay, leraar van het jaar én onderwijsprofessional is zelf afkomstig uit Marokko. Hij geeft de volgende tips om met kinderen het gesprek aan te gaan.  

Hoe praat je met kinderen over grote rampen, zoals de aardbeving in Marokko? 

Het is belangrijk om zoveel mogelijk vragen te stellen. Wat weten kinderen al van de ramp? Hoe voelen ze zich erbij? Luister oprecht en met aandacht. Het is belangrijk dat kinderen gehoord worden en dat je alle tijd en rust neemt om het te bespreken. 

Waar moet je op letten? 

Het is voor kinderen belangrijk dat je luistert, empathie toont en de waarheid vertelt. Probeer het gesprek te eindigen met een bericht van hoop en lichtpuntjes. Zo kun je bijvoorbeeld vertellen dat er mensen nog levend uit het puin worden gered, of dat hulp wordt aangeboden vanuit verschillende landen en dat kinderen ook weer naar school kunnen. Probeer kinderen er bewust van te maken dat mensen verschillend reageren op rampen. Bewustwording is belangrijk zodat kinderen begrijpen dat reacties op dergelijke situaties variëren. 

Als kinderen meer willen weten, waar verwijs je dan naar? 

Je kunt kinderen uiteraard verwijzen naar erkende nieuwzenders zoals Jeugdjournaal of NOS. Het is aan te raden samen met het kind te kijken en te bespreken wat hij of zij ervan vindt en wat voor gevoelens het oproept. 

Waarom is het belangrijk om ook verdrietig of schokkend nieuws met kinderen te delen? 

Kinderen kunnen angstig en verdrietig zijn van het nieuws. Het nieuws kan in hun hoofd groter worden en beslag leggen op hun belevingswereld. ‘Praten lucht op,’ adviseert onderwijsspecialist Ismail Aghzanay. 

Waar verwijs je kinderen naar als ze willen helpen? 

Het is logisch dat ook kinderen de drang voelen om te helpen. UNICEF heeft een speciale noodhulprekening waarop je, samen met je kind, kleinkind of leerlingen een donatie kunt doen. Deze rekening is speciaal voor onvoorspelbare noodsituaties, zoals deze aardbeving. Jouw donatie helpt UNICEF klaar te staan om noodhulp te bieden aan kinderen en hun families zodra we in actie kunnen komen. Ook kun je kijken welke initiatieven zijn opgestart in jouw eigen gemeente.  

DISCLAIMER: Indien we jouw donatie niet kunnen inzetten in Marokko, zullen we deze gebruiken in vergelijkbare situaties die het leven van kinderen over de hele wereld beïnvloeden.