Drishti zet zich in voor jongeren in coronatijd en spreek zich uit over het taboe op armoede

17 mei 2021

In de rubriek #uitblinkers vragen we bekende en onbekende jongeren wat zij belangrijk vinden. In deze blog geven we Drishti Jiawan het woord. Drishti laat zich van jongs af aan horen over armoede, taboe en moedigt jongeren aan zich ook uit te spreken over dingen die zijn belangrijk vinden.

Uitblinker drishti

Over welk onderwerp laat jij je horen en waarom?

"Vanaf mijn twaalfde zit ik samen met mijn broer in de Raad van Kinderen Den Haag. Sindsdien zet ik mij in voor kinderen uit minimagezinnen. Minimagezinnen moeten leven van een erg laag inkomen. Ik probeer Haagse Kinderen aan te moedigen om hun stem te laten horen en breng armoede onder aandacht door met de overheid en gemeentes in gesprek te gaan. Veel mensen zien armoede als een taboe. Dat maakt het lastig voor veel jongeren (vooral jongeren die in hun puberteit zitten) om erover te praten. Ik probeer door mijn stem te gebruiken oplossingen te zoeken voor jongeren die dat nodig hebben. Wij zijn de toekomst en ik hoop op deze manier dat het jongeren een stukje dichter bij elkaar brengt. Door taboe onderwerpen te doorbreken en juist onder aandacht te brengen hoop ik dit te bereiken"

Waarom vind jij het belangrijk dat jongeren van zich laten horen?

"Afgelopen jaar was voor veel jongeren een zwaar jaar, zoals bekend groeide depressie en eenzaamheid onder de jongeren volop. Het is belangrijk dat jongeren (vooral uit minimagezinnen en probleemgezinnen) gehoord worden. Veel jongeren hadden het voor de coronatijd al moeilijk.  Als ik nu om mij heen kijk, dan zie ik dat veel behoeft is aan een uitlaatklep voor jongeren. Het is van groot belang dat “corona jongeren” dus deze generatie, meer aandacht krijgt, zodat wij straks niet meer met criminaliteit, depressie en eenzaamheid te maken hebben door frustraties die we niet kunnen uiten. Ik merk dat jongeren die hun stem laten horen echt een verschil kunnen maken in de maatschappij. Daarom is het belangrijk dat wij ook gehoord en serieus genomen worden. Als maatschappij moeten wij hun betrokkenheid waarderen en iets ermee doen."

Heb je tips voor jongeren om beter gehoord te worden?

"Communiceren is the key! Als je ergens mee zit laat het dan weten en houdt het niet voor je. Er is altijd wel iemand die jouw mening of verhaal wil horen, al is het een docent, vriend/vriendin, je ouders of mij via Instagram :). Ook kan je bijvoorbeeld beginnen met interviews doen en die plaatsen op YouTube of een persoonlijke blog beginnen en je daar over je standpunt laten horen. Je kan ook aansluiten bij een bepaalde groep die je leuk vindt, dat kan van alles zijn zoals een sportclub, iets cultureels of juist iets politieks. Daar kan je ook je stem laten horen, zoals ik heb gedaan. Je weet maar nooit voor hoeveel jongeren je spreekt!"

Jongeren hebben een stem die gehoord moet worden. Laat je horen over onderwerpen die jij belangrijk vindt en doe mee met Speak up! Dat kan al heel simpel via deze website. Je kunt ook meer doen en je aanmelden voor andere activiteiten. UNICEF zorgt dat je gehoord wordt. 

Wij willen weten wat jij belangrijk vindt!

Laat weten wat jij belangrijk vindt